کودکان ژاپنی

۶ درس که میتوان از کشوری با سالم ترین کودکان دنیا گرفت

آیا می دانید سالم ترین کودکان دنیا در کدام کشور زندگی می کنند؟ احتمالاً درست حدس زده اید: ژاپن

مطابق آخرین تحقیقات صورت گرفته که به تازگی در نشریه The Lancet به چاپ رسیده است، ژاپنی ها به طور متوسط تا ۷۳ سالگی بدون داشتن هیچگونه بیماری و مشکل جدی سلامتی و بدون نیاز به کمک دیگران زندگی میکنند. این موضوع در حالی است که متوسط عمر هر ژاپنی در حال حاضر بیش از ۸۰ سال تخمین زده می شود.

چه چیزی باعث شده است که ژاپن دارای چنین شرایطی باشد و در دنیا به عنوان مرکز سلامتی شناخته شود؟

تحقیقات مختلفی در این زمینه انجام شده است و برخی نیز در این خصوص به چاپ کتاب پرداخته اند. به نظر می رسد که بتوان اصول مهم طول عمر ژاپنی ها را در ۶ نکته زیر خلاصه کرد:

۱- غذاهایی با مقدار انرژی کمتر در هر لقمه انتخاب کنید

یک وعده غذای معمول ژاپنی تشکیل می شود از یک کاسه کوچک برنج، یک کاسه سوپ میسو (Miso) و سه غذای جانبی که در کاسه یا بشقاب های کوچک سرو می شوند. این سه غذای جانبی عبارتند از مقدار متعادلی از ماهی، گوشت یا توفو (Tofu) و دو غذای جانبی مبتنی بر سبزیجات.

۲- از محدودیت منعطف (Flexible Restraint) استفاده کنید

اگر تا به حال این عبارت به گوشتان نخورده است، می توانید به این مطلب مراجعه کنید. عبارت “محدودیت منعطف” چند سالی است که توسط متخصصین تغذیه و رژیم غذایی مورداستفاده قرار می گیرد. محدودیت منعطف یکی از اساسی ترین اصول داشتن یک رژیم غذایی مناسب است.

محدودیت های شدید غذایی جایی در فرهنگ و رژیم غذایی ژاپنی ها ندارد. نه تنها به کودکان اجازه داده می شود بلکه آنها را تشویق نیز میکنند که انواع غذاها و اسنک ها را میل کنند؛ البته به میزان و فواصل زمانی مناسب. آنها به کودکان خود اجازه می دهند که بستنی، پیتزا، چیپس و پفک هم بخورند، ولی به میزان مناسب.

۳- برنج بخورید

برنج غذایی بسیار سیرکننده است که هنوز هم بخش مهمی از تغذیه مردم ژاپن را تشکیل می دهد. احتمالا بسیار شنیده اید که برنج به دلیل داشتن شاخص گلیسمی بالا، باعث بالا رفتن سریع قند خون و افزایش وزن می شود. واقعیت این است که بسیاری از متخصصین با این موضوع از این منظر مخالف هستند که شاخص گلیسمی معیار نسبتاً خوبی برای سنجش غذاهای مناسب افراد دیابتی است ولی نمی توان از آن برای افراد غیردیابتی هم استفاده کرد.

ژاپنی ها برنج را با بسیاری از مواد غذایی دیگر مخلوط کرده و در وعده های غذایی خود استفاده می کنند. این امر به کاهش اثرات منفی احتمالی کمک شایانی میکند.

۴- پیاده روی کنید

کودکان ژاپنی از سنین بسیار پایین، فعالیت بدنی را به برنامه زندگی روزانه خود وارد میکنند. طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی، بیش از ۹۸ درصد از کودکان ژاپنی مسیر خانه تا مدرسه را با پای پیاده و یا با دوچرخه طی می کنند. این موضوع یه این معنی است که اغلب کودکان ژاپنی روزانه حدود یک ساعت فعالیت بدنی با شدت متوسط به بالا را که توصیه شده است، انجام می دهند. این امر باعث به وجود آمدن عادتی مادام العمر برای فعالیت بدنی در آنها می شود.

۵- مرجعی برای روش زندگی کودکتان باشید

در انتخاب غذاهایی که در منزل استفاده می کنید، دقت کنید. نحوه انتخاب غذا توسط والدین در شکل گیری الگوی تغذیه کودکان در آینده بسیار مهم و تأثیرگذار است. والدین ژاپنی به جای آنکه مستبدانه با فرزندان خود در این خصوص رفتار کنند و مثلاً به آنها دستوراتی مانند “بشقابت را خالی کن” و “بستنی، بی بستنی..!” بدهند، سعی می کنند که والدینی قدرتمد جلوه کنند که می توانند برای فرزندان خود الگو باشند. آنها روش تغذیه سالم را برای فرزندان خود شبیه سازی می کنند و فرزندان نیز به طور غریزی و ناخودآگاه از آنها پیروی می کنند.

۶- به خوردن نهار اهمیت بدهید

مدارس ژاپن، کودکان را به خوردن غذاهای سالم عادت می دهند. چندین دهه است که مدارس این کشور در ساعات میانی روز، وعده غذایی بسیار سالمی را که به سادگی در خود مدارس تهیه شده است به دانش آموزان می دهند. اغلب خود دانش آموزان در توزیع غذا در اتاق های درس کمک می کنند. وعده های غذایی کاملا یکسانی بین همه دانش آموزان توزیع می شود و چنانچه دانش آموزی از غذای خودش خوشش نیاید، گزینه دیگری در مدرسه وجود ندارد چرا که تا قبل از دبیرستان، بیشتر مدارس اجازه آوردن غذایی از خارج از مدرسه را نمی دهند.

این موضوع باعث می شود که کودکان به خوردن وعده های غذایی بسیار سالم عادت کنند و پس از بازگشت از مدرسه از والدین خود تقاضای پخت غذاهایی مشابه را داشته باشند.

بیشتر بخوانید

رژیم شاخص گلیسمیک

ارتباط شاخص گلیسمیک و سلامتی

در خصوص شاخص گلیسمیک پیشتر مطلبی منتشر کرده ایم که می توانید در اینجا به …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *